Tekst
Marijke
Doen wat past
Langzaam kijk ik de cirkel rond. De vader kijkt naar het plafond en de moeder kijkt mij hoopvol aan. Dochter Marcella zit met haar rug kaarsrecht op een keukenstoel. Ze heeft smetvrees en weigert op de bank te zitten. Het was het idee van de moeder om Marcella aan te melden bij het wijkteam. Twee vriendinnen van haar hebben veel gehad aan de inzet van het wijkteam en daarom hebben ze de moeder van Marcella geadviseerd om ook hulp van het wijkteam te vragen. Er is een training en die kan het wijkteam dan vast wel regelen. Ik begin maar eens met mezelf voor te stellen en leg uit hoe we vanuit het wijkteam werken en wat we kunnen doen.
Problemen liggen al snel op tafel
Nu is het aan het gezin om zich voor te stellen en al snel liggen de problemen op tafel. Marcella heeft twee therapietrajecten gehad, maar er is nog steeds veel ruzie tussen Marcella en haar vader. Op school zijn er ook al lange tijd zorgen. Marcella heeft veel last van dwang waardoor ze overlast in de klas veroorzaakt. En door de zorgen vanuit haar smetvrees kan ze zich niet goed concentreren op haar schoolwerk. Haar moeder vertelt dat in het verleden autisme is vastgesteld.
Na het voorstellen valt het stil en alle ogen zijn op mij gericht. Er wordt duidelijk iets van me verwacht. Het lukt me gelukkig om rustig na te blijven denken. Ik weet nog niet welke kant ik op wil, dus ik begin maar bij het begin. Bij Marcella dus. We halen de herinnering op waarom er ooit gekozen is voor therapie. Ze heeft haar best gedaan bij de therapie en door het switchen van therapeut heeft ze de therapie een kans gegeven. Helaas nog niet met het gewenste effect. Voor dit meisje lijkt de toepassing in de praktijk nog wel erg ver weg. De mate van haar dwang en smetvrees baart me zorgen, maar welk effect gaan we behalen met een therapie als ze echt niet wil? Ik vraag Marcella wat ze zelf vindt dat er eigenlijk echt nog wel anders moet. Haar ouders en school hebben de zorgen toch ook niet helemaal zelf verzonnen tenslotte. Dat erkent Marcella, ze wíl het ook wel anders, maar hoe dan?
Gewoon maar aan de slag
Een paar dagen later belt de moeder mij. Marcella heeft voorgesteld dat ze wel een paar keer met het wijkteam wil praten. En zo start ik mijn begeleiding aan Marcella. We brengen samen in beeld wat er goed gaat, wat Marcella helpt en wat haar rust geeft. Daarna gaan we op zoek naar het begin van momenten waar het moeilijk wordt en in hele kleine stapjes ontdekt Marcella zelf hoe ze kan voorkomen dat haar smetvrees en dwang haar leven te veel gaan overnemen. In een gesprek met haar ouders en haar twee vriendinnen legt Marcella uit hoe ze bepaalde dingen ervaart, wat ze lastig vindt en op welke manier haar ouders en vriendinnen haar in bepaalde situaties kunnen helpen.
Langzaam ontstaat thuis meer rust. Op school blijkt het mogen nemen van een time-out goed te werken om rustig te worden en daarna beter geconcentreerd schoolwerk te kunnen doen. We vinden wat hulpmiddeltjes om de negatieve gedachten in haar hoofd niet te veel ruimte te geven en een vriendinnetje helpt de achterstand met Engels op te lossen. We gaan de goede kant op!
Markeren en succes vieren
In één van onze gesprekken concluderen we dat er lange tijd door de problemen weinig oog was voor Marcella’s kwaliteiten en werd ze vooral aangesproken op de dingen die niet goed gingen. Hierdoor zat het gezin eigenlijk continu in een negatieve spiraal. Tijd om die periode af te sluiten. Ik herinner me dat Marcella enthousiast vertelde hoe leuk ze koken vindt en samen maken we een plannetje. In onze wijk is een dagbestedingsproject met een professionele keuken en zo gebeurt het dat Marcella haar ouders op een donderdagavond in een restaurantsetting verrast met een door haarzelf klaargemaakt diner. Wat een kwaliteiten!
Marcella leert zichzelf steeds meer kennen. Ze leert stukje bij beetje wat ze kan, wat ze nodig heeft en waar ze moeite mee heeft. Met de handvatten die we samen ontdekken, lukt het uiteindelijk om het schooljaar met een brede glimlach en een dikke knuffel van beide ouders succesvol af te ronden!