Tekst

Dennis

Lisa brengt een groep mannen bij elkaar voor sport en support

Eén van de mooie dingen van ons vak is dat geen enkele situatie hetzelfde is. Ieder mens die we spreken heeft een eigen achtergrond, een eigen perspectief, een eigen verhaal en er is altijd weer nét iets anders nodig om het gewenste verschil voor iemand voor elkaar te krijgen. En tegelijkertijd komen we in situaties waarin je ineens denkt: we zouden dingen samen moeten brengen, want dan is één plus één misschien wel vier! Dit gebeurde bij onze collega Lisa, lees hier in haar verhaal hoe ze mannen bij elkaar bracht om samen letterlijk in beweging te komen. 

Lisa begeleidt mensen graag tijdens een wandeling. Tijdens zo’n begeleidingsmoment vertelt een inwoner dat hij niet meer naar de sportschool gaat. ‘Ik weet dat ik eigenlijk zou moeten gaan en dat het zonde is van het geld, maar ik voel me te slecht.’ Lisa realiseert zich dat dit al de derde man is die haar deze week vertelt dat het leven stagneert en dat hij letterlijk niet meer in beweging komt. Als je de deur niet meer uitkomt omdat je niet meer durft omdat je denkt niet meer mee te komen, valt er langzaam steeds meer weg en wordt de drempel om iets met anderen te doen steeds hoger. Sporten in zo’n situatie kan verschil maken. Je komt de deur uit en helpt om je letterlijk en figuurlijk beter te voelen. Een opmerking die op het eerste gezicht over iets onschuldigs als geldverspilling lijkt te gaan, kan over zoveel meer gaan. 


Kunnen deze mannen iets betekenen voor elkaar?

De drie andere mannen die Lisa sprak, zitten min of meer in dezelfde situatie. Ze hebben weinig vrienden waar ze terecht kunnen en ze missen allemaal een duwtje in de rug om het huis uit te komen. Kunnen deze mannen misschien iets betekenen voor elkaar? Is er geen plek waar zij elkaar kunnen ontmoeten om samen te sporten en elkaar te steunen zonder dat het hen veel geld kost? Lisa vraagt het na in de wijk, bij collega’s en andere instanties. Maar wat er is, blijkt niet echt bij deze mannen te passen. 

Doen wat nodig is! Lisa is niet uit het veld geslagen en benadert de buurtsportcoaches. Zo ontstaat het idee voor een mannensportgroep. De mannen zijn enthousiast en de zoektocht is begonnen. Naar een locatie, deelnemers, partnerorganisaties die mee willen doen en een instructeur. Van idee tot uitvoering was nog wel een weg met hobbels en kuilen, maar inmiddels komt er elke week een klein vast clubje mannen bij elkaar voor bootcamptraining!

Doen wat nodig is

De mannen hebben een WhatsApp-groepje waarin zij elkaar motiveren om te komen ondanks het weer of geen zin en praten elkaars smoesjes de lucht uit. Ze vinden inmiddels ook steun bij elkaar voor andere dingen en natuurlijk zijn ook andere mannen uit Amersfoort welkom om in beweging te komen: elke donderdagavond van 19.00 – 19.45 uur. 

Doen wat nodig is, zodat mensen (weer) in beweging komen en op een goede manier samen met anderen vormgeven aan hun leven. Meestal wat minder letterlijk als in dit voorbeeld, maar in alle situaties: wat is het een voorrecht in ons vak om op zoek te mogen gaan naar precies datgene wat in die specifieke situatie écht het verschil maakt!