Opvoeden en opgroeien

Is er iets aan de hand in uw gezin en komt u hier niet goed uit? Bijvoorbeeld na een echtscheiding, bij slechte prestaties op school, of als het contact tussen een kind en ouder(s) moeilijk verloopt? De medewerkers van het Wijkteam kunnen u goed helpen.
Echtscheiding

Het einde van een relatie of een huwelijk is pijnlijk. Vaak komen mensen hier samen goed uit, maar soms is het lastig. Het contact tussen de ex-partners is niet goed, terwijl er nog heel veel geregeld moet worden. Kinderen in het gezin kunnen hierover veel verdriet hebben, het geeft een hoop onzekerheid en stress. Hoe helpt u uw kinderen door deze periode en hoe regelt u met elkaar het nieuwe ouderschap? Het is belangrijk om er zo goed mogelijk uit te komen.
Het Wijkteam kan in zo’n geval helpen met het maken van afspraken. Dat doen we door gezinsgesprekken en individuele gesprekken.
Vragen rond een echtscheiding kunt u ook stellen op het echtscheidingsspreekuur van Indebuurt033.

Foto Jongeren
Lastig gedrag en foute vrienden

Het contact tussen ouders en kinderen kan soms moeizaam verlopen. Jonge kinderen moeten veel leren, wat mag wel en wat niet? Voor ouders is dat hard werken. Het Wijkteam kan u ondersteunen als u vragen heeft over de opvoeding van uw kind.

In de puberleeftijd (11-16 jaar zoeken jongeren de grens op. Dat hoort er een beetje bij. Maar wat doet u als u zich zorgen maakt dat het uit de hand loopt? Soms spreken ouders en kinderen elkaar nauwelijks. Wat spookt mijn kind uit? Wie zijn de vrienden van mijn kind? En welke invloed hebben ze?

Een gesprek met een medewerker van het Wijkteam kan helpen, voor de ouders en het kind. Wij helpen om het contact binnen het gezin te verbeteren. Als het nodig is, roepen we samen met u de hulp in van andere organisaties.

Foto gesprek moeder en kind
Problemen op school

Soms voelt iemand zich niet prettig in de klas of buiten de lessen. De schoolprestaties kunnen tegenvallen. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn; misschien is er sprake van een leerprobleem; het kan liggen aan de sfeer in de klas; maar het kan ook komen door bijvoorbeeld de thuissituatie.

Als uw kind problemen heeft, kunt u ze uiteraard bespreken met de leraar of met de IB’er (intern begeleider) op de school. Als u dat wilt kan iemand van het Wijkteam bij dat gesprek zijn. Op alle basisscholen en middelbare scholen in Amersfoort is regelmatig iemand van het Wijkteam aanwezig.

Social media en gamen

WhatsApp, Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram… het hoort helemaal bij onze manier van communiceren en zéker ook bij die van jongeren. Het ene kind kan mediagebruik prima zelf in de hand houden terwijl het andere kind snel verslaafd raakt aan de apps op de mobiele telefoon. Hetzelfde geldt voor gamen en computergebruik: in het ergste geval zit iemand avonden of nachtenlang te gamen.

Gaat het gebruik van de mobiele telefoon en de pc te ver in uw gezin, maar weet u niet goed hoe u dit kunt veranderen? Het Wijkteam helpt u om dit probleem bespreekbaar te maken.

Andere problemen in het gezin

Er kan van alles spelen in een huishouden. Er kunnen ruzies zijn, iemand kan ernstig ziek worden, er zijn misschien problemen in de familie die invloed hebben op het gezin.

Dan helpt het vaak om te praten met een professionele hulpverlener van het Wijkteam. Onze medewerkers hebben ervaring met allerlei soorten gezinsproblemen. Een paar goede gesprekken voeren, dat kan al genoeg zijn! En als het nodig is, gaan we samen met u op zoek naar passende hulp.