Opvoeden en opgroeien
Voor opgroei- en opvoedvragen over uw kind(eren) kunt u ook naar de GGD (consultatiebureau of jeugdgezondheidszorg).
Indebuurt033 biedt jongerenwerk en kinderwerk, Indebuurt033 heeft ook het aandachtsteam Spanning Thuis. Dit team is er voor jeugdigen, ouders en professionals die te maken hebben met spanning en stress thuis in het gezin. Indebuurt033 heeft ook het Jongeren Informatiepunt (JIP). Dat is het loket in Amersfoort waar jongeren gewoon binnen kunnen lopen, met vragen, ideeën voor de buurt of als ze ondersteuning nodig hebben.
Is er iets anders aan de hand in uw gezin en komt u hier niet goed uit? Bijvoorbeeld na een echtscheiding, bij slechte prestaties op school, of als het contact tussen een kind en ouder(s) moeilijk verloopt? De medewerkers van het Wijkteam kunnen u goed helpen.
Echtscheiding
Het einde van een relatie of een huwelijk is pijnlijk. Vaak komen mensen hier samen goed uit, maar soms is het lastig. Bijvoorbeeld als het contact tussen u en uw ex niet goed is. En u nog wel veel moet regelen samen. Kinderen in het gezin kunnen hierover veel verdriet en stress hebben.
Hoe helpt u uw kinderen door deze periode? Hoe regelt u met elkaar de taken als ouders?
Het Wijkteam kan u helpen om samen afspraken te maken. Dat doen we door gesprekken te voeren met het hele gezin. Daarnaast voeren we aparte gesprekken met u, uw ex-partner en uw kinderen. Kent u het echtscheidingsspreekuur van Indebuurt033? Daar kunt u veel vragen stellen over scheiden. U kunt een afspraak maken via infoscheidingvragen@indebuurt033.nl
Lastig gedrag en foute vrienden
Het contact tussen ouders en kinderen kan soms moeizaam gaan. Jonge kinderen moeten veel leren, wat mag wel en wat niet? Voor ouders is dat hard werken. Heeft u vragen over de opvoeding van uw kind? Het Wijkteam kan u ondersteunen.
In de puberleeftijd (11-16 jaar) zoeken jongeren de grens op. Dat hoort er een beetje bij. Maar wat als u bang bent dat uw kind domme dingen doet? Of als het niet meer goed gaat met uw kind? Soms spreken ouders en kinderen elkaar nauwelijks. Wie zijn de vrienden van mijn kind? En welke invloed hebben ze? Wat doet mijn kind met zijn/haar vrienden?
Een gesprek met een medewerker van het Wijkteam kan helpen, voor de ouders en het kind. Wij ondersteunen om het contact binnen het gezin te verbeteren. Is er hulp nodig van andere organisaties? Dan zoeken we die samen met u op.
Problemen op school
Soms voelt een kind zich niet prettig in de klas of op een school. Of een kind kan slechte cijfers halen op school. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Bijvoorbeeld leerproblemen of de sfeer in de klas. Maar het kan ook komen door de situatie thuis.
Maakt u zich zorgen over uw kind op school? Dan kunt u dat natuurlijk bespreken met de Intern Begeleider of Zorgcoördinator op school. Ook iemand van het Wijkteam kan bij zo’n gesprek zijn. Dat kan handig zijn als er ook zorgen over thuis of vrijetijd zijn. Op alle basisscholen en middelbare scholen in Amersfoort is regelmatig iemand van het Wijkteam aanwezig.
Social media en gamen
WhatsApp, Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram… het hoort helemaal bij onze manier van communiceren. Zéker voor jongeren. Het ene kind kan er prima zelf voor zorgen dat hij of zij niet te veel op de telefoon zit. En het andere kind raakt snel verslaafd aan de apps op de mobiele telefoon. Hetzelfde geldt voor gamen en computergebruik: in het ergste geval zit iemand avonden of nachtenlang te gamen.
Vindt u dat uw kinderen te veel gamen of op hun telefoon zitten? Maar weet u niet goed hoe u dit kunt veranderen? Het Wijkteam ondersteunt u om dit probleem bespreekbaar te maken.
Andere problemen in het gezin
Er kan van alles aan de hand zijn in een gezin. Er kunnen ruzies zijn, iemand kan ernstig ziek worden, er zijn misschien problemen in de familie.
Dan helpt het vaak om te praten met een professionele hulpverlener van het Wijkteam. Onze medewerkers hebben ervaring met allerlei soorten gezinsproblemen. Een paar goede gesprekken voeren, dat kan al genoeg zijn! En als het nodig is, gaan we samen met u op zoek naar passende ondersteuning.