Psychische gezondheid

Voelt u zich niet goed, maar weet u niet goed hoe dat komt? Lukt het u niet goed om normale dagelijkse dingen te doen? Of om op een prettige manier met mensen om te gaan? De gevolgen van psychische problemen kunnen groot zijn. Voor u en voor uw omgeving. Hieronder leest u meer over stress, verslaving, eenzaamheid en somberheid. U leest ook hoe het wijkteam u kan ondersteunen als u deze problemen heeft.
Stress

Stress is onderdeel van ons leven. Stress maakt ons alert. Op zichzelf is stress goed, maar het kan ook problemen geven. Na een korte periode van stress moet het lichaam zich kunnen ontspannen. Lukt dat niet? Dan blijft de stress in uw lichaam. En dat is ongezond. Het kan allerlei klachten geven, zoals vermoeidheid, slapeloosheid, een somber gevoel of irritatie. Iemand die lang te veel stress heeft, kan overspannen raken.
Heeft u al langere tijd gevoelens van spanning, vermoeidheid, slapeloosheid? Bent u vergeetachtiger geworden? Of vindt u het lastiger om de dagelijkse dingen te doen? Dan heeft u misschien last van te veel stress. U bent niet de enige, stress komt vaak voor! Het is belangrijk om hier iets mee te doen.
Praat erover met uw huisarts of neem contact op met het Wijkteam. We kijken samen met u waar de stress vandaan komt. En we kijken hoe we dit met u kunnen oplossen.

Praat erover met uw huisarts of neem contact op met het Wijkteam. We kijken samen met u waar de stress vandaan komt en we kijken hoe we dit met u kunnen oplossen.

Verslaving

Bij een verslaving bent u afhankelijk geworden van iets. Bijvoorbeeld alcohol, sigaretten of drugs. U kunt niet meer zonder, en u heeft het steeds nodig om uzelf even beter te voelen. U kunt ook verslaafd raken aan een bepaalde gewoonte. Bijvoorbeeld gokken, gamen, tv-kijken of porno.
Sommige mensen kunnen prima leven met hun verslaving. Ze noemen zichzelf bijvoorbeeld ‘gezelligheidsdrinkers’. Maar een verslaving kan ook leiden tot grote problemen. Bijvoorbeeld geldproblemen, en uw baan of huis kwijtraken. Of uw partner verlaat u.
Doe iets aan uw verslaving voordat het te laat is! Praat met uw huisarts of met het Wijkteam. Een verslaving gaat bijna nooit vanzelf over. Het Wijkteam helpt u om uw leven weer op orde te krijgen. Als het nodig, zorgen we voor iemand die u begeleidt om af te kicken.

Foto man bij water
Dementie

Als iemand meer vergeetachtig wordt en/of gedragsverandering laat zien, dan kan er mogelijk sprake zijn van (beginnende) dementie. Het is belangrijk om hierover contact te zoeken met de huisarts. Maar er kan ook op verschillende leefgebieden (meer) ondersteuning nodig zijn. Het wijkteam kan meekijken welke hulp er nodig is en waar u en/of uw partner, familie of een andere betrokkene terecht kunt met uw ondersteuningsvragen. Het wijkteam kan er voor zorgen dat u met de juiste organisatie in contact komt voor bijvoorbeeld een casemanager dementie, mantelzorgondersteuner of voor de toegang tot dagactiviteiten.

Eenzaamheid

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Het is heel verschillend hoe men eenzaamheid ervaart. U kunt zich erg eenzaam voelen, ook als u veel vrienden en kennissen heeft. Aan de andere kant: sommige mensen hebben weinig vrienden, maar voelen zich toch niet eenzaam. De oorzaak van eenzaamheid kan liggen bij uzelf. Maar het kan ook komen door de situatie waar u in zit. Bijvoorbeeld als u gescheiden bent, als uw partner overlijdt of als u weinig geld heeft om leuke dingen te doen.
Heeft u last van eenzaamheid? Bij de Informatiewinkels van Indebuurt033 kunnen ze u precies vertellen wat er allemaal te doen is in uw wijk en waar u andere mensen kunt ontmoeten. Eventueel kunt u ook contact opnemen met het Wijkteam.
.

Foto oudere man bij deur
Somberheid en depressiviteit

Sombere periodes, daar heeft bijna iedereen weleens mee te maken. U bent dan meer vermoeid dan anders, u piekert, slaapt slechter of wordt snel boos. Gaat het niet vanzelf over, of komt u er zelf niet goed uit? Dan is het goed om hulp te vragen. Een goed gesprek kan vaak al veel helpen.
Voelt u zich langere tijd somber en leeg, dan heeft u misschien een depressie. Ook als u uw werk en dagelijkse dingen nog goed kunt doen. Bij een depressie is het belangrijk om er iets tegen te doen. En dat kan ook!
Heeft u last van somberheid of depressiviteit? Praat erover met de huisarts of neem contact op met het Wijkteam. We kijken waar uw negatieve gevoel vandaan komt. En we ondersteunen u met oplossingen.

Ondersteuning met noodzakelijk verblijf (beschermd wonen)

Met sommige mensen kan het zo slecht gaan, dat ze niet meer goed zelfstandig kunnen wonen. Het is niet meer veilig voor ze om alleen te wonen, of ze kunnen niet meer goed voor zichzelf zorgen. Dan is het veiliger om een tijdje ergens anders te wonen. En daar de ondersteuning te krijgen die nodig is. Het Wijkteam kan met u bekijken welke ondersteuning nodig is. En hoe u dat aanvraagt. Deze hulpvorm heet ondersteuning met noodzakelijk verblijf.