Psychische gezondheid

Voelt u zich niet goed, maar is er geen duidelijke oorzaak te vinden? Lukt het u niet om normale dagelijkse dingen te doen of een goed sociaal contact te hebben? Stress, eenzaamheid of somberheid zijn psychische problemen. Ook verslaving is vooral een psychisch probleem. Er kunnen allerlei oorzaken meespelen en de gevolgen kunnen groot zijn, voor uzelf en uw omgeving. Er zijn gelukkig ook veel manieren om u te ondersteunen bij een psychisch probleem of een ziekte.
Stress

Stress is onderdeel van ons leven. Stress maakt ons alert. Op zichzelf is stress goed, maar het kan ook problemen geven. Na een korte stressperiode moet het lichaam zich kunnen ontspannen. Als dat niet lukt, blijft de stress aanwezig. Langdurige stress is ongezond. Dat kan allerlei klachten geven, zoals vermoeidheid, slapeloosheid, een somber gevoel of irritatie. Als u een lange tijd te veel stress ervaart, wordt u mogelijk overspannen.

Heeft u al langere tijd gevoelens van spanning, vermoeidheid, slapeloosheid? Bent u vergeetachtiger geworden of heeft u meer moeite om dagelijkse dingen aan te pakken? Dan heeft u wellicht last van overbelasting en stress. U bent niet de enige, stress komt vaak voor! Het is belangrijk om hier iets mee te doen.

Praat erover met uw huisarts of neem contact op met het Wijkteam. We kijken samen met u waar de stress vandaan komt en we kijken hoe we dit met u kunnen oplossen.

Verslaving

Bij een verslaving bent u afhankelijk geworden van een middel zoals alcohol, tabak of andere drugs. U kunt niet meer zonder en u heeft het nodig om uzelf (even) beter te voelen. U kunt ook verslaafd raken aan een bepaalde gewoonte, zoals gokken, gamen, tv-kijken of internetseks.
Sommige mensen kunnen prima leven met hun verslaving, ze noemen zichzelf bijvoorbeeld ‘gezelligheidsdrinkers’. U kunt echter ook in grote problemen raken door een verslaving, omdat u aan niets anders meer kunt denken. U komt in geldproblemen, raakt uw baan of uw huis kwijt of uw partner verlaat u.

Doe iets aan uw verslaving voordat het te laat is! Praat met uw huisarts of met het Wijkteam. Een verslaving gaat bijna nooit vanzelf over. Het Wijkteam helpt u om uw leven weer op orde te krijgen. Als het nodig is schakelen we begeleiding in bij het afkicken van een verslaving.

Foto man bij water
Dementie

Dementie is een ziekte die vaker voorkomt nu we steeds ouder worden. Iemand met dementie wordt eerst verwarder en vergeetachtig. Langzaam gaat het slechter, tot er steeds meer belangrijke dingen uit het geheugen verdwijnen. Er is geen medicijn tegen dementie.

Het Wijkteam kan u begeleiden bij beginnende dementie. Daar zijn allerlei manieren voor. Ook al wordt u langzaam dement, we kunnen ervoor zorgen dat u toch zo lang mogelijk een prettig, zelfstandig leven heeft. We kunnen ook hulp bieden aan uw partner en uw directe omgeving. Het Wijkteam kijkt wat u allemaal nog wel kunt en we schakelen zonodig extra zorg en ondersteuning in.

Eenzaamheid

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Dat verschilt per persoon. U kunt zich erg eenzaam voelen, ook als u veel sociale contacten heeft. Aan de andere kant: sommige mensen hebben weinig vrienden, maar voelen zich toch niet eenzaam. De oorzaak van eenzaamheid kan liggen bij uzelf, maar het kan ook komen door omstandigheden. Bijvoorbeeld als u gescheiden bent, als uw partner overlijdt of als u weinig geld heeft om leuke dingen te doen.

Heeft u last van eenzaamheid? Vooral bij Indebuurt033 zijn er veel activiteiten om eenzaamheid tegen te gaan en sociale contacten te leggen. Eventueel kunt u ook contact opnemen met het Wijkteam.

Foto oudere man bij deur
Somberheid en depressiviteit

Sombere periodes, daar heeft bijna iedereen mee te maken in een mensenleven. U bent dan meer vermoeid dan anders, u piekert, slaapt slechter of wordt snel boos. Als u hier niet goed zelf uit komt of het gaat niet van zelf over, is het goed om hier iets mee te doen. Een goed gesprek kan vaak al veel helpen.

Als de somberheid langer duurt, spreken we van depressiviteit. Zelfs als u uw werk nog best goed kunt uitvoeren of de dagelijkse dingen kunt blijven doen, kunt u zich toch slecht voelen. U voelt zich dan neerslachtig en leeg. Daar moet u iets aan doen en dat kan ook! Het is belangrijk om actie te ondernemen.

Heeft u last van somberheid of depressiviteit? Praat erover met de huisarts of neem contact op met het Wijkteam. We kijken waar uw negatieve gevoel vandaan komt en we helpen u met oplossingen. Als u ernstige depressiviteit heeft, zoeken we samen met u naar de beste hulpverlening.

Ondersteuning met noodzakelijk verblijf

Soms is ondersteuning in de thuissituatie niet voldoende om veilig te wonen en de taken uit te voeren die horen bij het dagelijkse leven (zoals opstaan, zelfzorg, dagbesteding etc.) U kunt terecht bij uw lokale wijkteam of consulent van uw gemeente om te kijken wat er nodig is in uw specifieke situatie; deze zijn goed opde hoogte van de verschillende vormen van ondersteuning en hulpverlening en kan u adviseren. Ook kunnen zij u ondersteunen bij een aanvraag voor eventuele specifieke ondersteuning.

Voor meer informatie over noodzakelijk verblijf klik hier.