Wonen, werk en geld
Een dak boven uw hoofd. Een goede relatie met de mensen met wie u woont. Genoeg geld om van te leven. Een prettige baan of een andere nuttige besteding van de dag. Deze zaken zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. En ze hebben vaak met elkaar te maken. Want als u geldzorgen heeft, of zorgen over werk, dan geeft dat vaak ook problemen thuis. Hieronder noemen we zaken die te maken hebben met wonen, werk en geld.
Woonproblemen
U wilt zich prettig en veilig voelen, thuis en in de buurt. Als dat niet zo is, dan is het goed om hier iets aan te doen. Misschien heeft u last van de buren of heeft u ruzie met hen. Misschien is het lastig voor u om uw huis opgeruimd en schoon te houden. Of u weet niet hoe u alles moet regelen. U kunt ook problemen hebben met de woningcorporatie. Bijvoorbeeld omdat u een huurachterstand heeft.
Hoe groot en lastig uw probleem ook lijkt, niets doen maakt het alleen maar erger. Vraag daarom het Wijkteam om ondersteuning! De medewerker van het Wijkteam komt langs om met u te praten over uw situatie. We bekijken samen wat er nodig is om de problemen op te lossen. Bent u het overzicht kwijt? Dan helpen we u om zaken weer op orde te maken. Of we ondersteunen u als u een gesprek wilt met de woningcorporatie. Misschien heeft u extra hulp nodig in de huishouding. Kijk hiervoor bij Zelfstandig wonen. Zijn uw geldproblemen erg groot geworden? Of bestaat het gevaar dat u uw huis kwijtraakt? Dan schakelen we samen met u organisaties in die u verder kunnen helpen. Kijk ook bij Financiën en armoede op deze pagina.
Is er thuis een onveilige of gevaarlijke situatie? Kijk bij Veiligheid thuis wat u kunt doen.
Weer aan het werk
Heeft u geen werk, en wilt u graag weer werken? Maar weet u niet waar en hoe u moet beginnen? Het Wijkteam kan u de weg wijzen naar de juiste instanties om weer aan het werk te komen.
De gemeente heeft hier ook een belangrijke rol in: zij zorgt voor de uitkeringen en kan u ook helpen om uw kans op werk te vergroten. Op de website van de gemeente vindt u alle informatie over werk en uitkering. U vindt er ook informatie speciaal voor jongeren die werk zoeken. Ook het UWV heeft veel informatie over werkloosheid en uitkeringen.
Vrijwilligerswerk
Heeft u geen werk, of bent u met pensioen, maar wilt u wel iets doen voor uw omgeving? Of wilt u naast uw werk ook graag iets extra’s bijdragen? Dan kunt u vrijwilligerswerk gaan doen. Er zijn altijd vrijwilligers nodig om activiteiten in de buurt te organiseren of te begeleiden.. Hiervoor kunt u terecht bij de Informatiewinkels van Indebuurt033. U kunt ook vast een kijkje nemen op de Vrijwilligersvacaturebank van Indebuurt033. Hier staan heel veel beschikbare vrijwilligersfuncties op een rij.
Dagbesteding
Kunt u niet werken, of niet zelfstandig werken? Dan is dagbesteding misschien iets voor u. Op die manier vult u de dag, staat u op tijd op en zit u niet alleen de hele dag thuis. Er zijn allerlei soorten dagbesteding. U kunt bijvoorbeeld iets maken, of u kunt anderen ontmoeten en samen iets doen. Bij de dagbesteding is er altijd iemand in de buurt om u te begeleiden.
Bent u tussen de 18 en 67 jaar?
Dan regelt u de dagbesteding via de gemeente. Kijk hiervoor op de website van de gemeente.
Bent u jonger dan 18 of ouder dan 67 jaar?
Neemt u dan contact op met het Wijkteam. Wij kijken samen met u hoe u uw dagen goed kunt invullen.
Financiën en armoede
Heeft u steeds te weinig geld voor boodschappen? Kunt u rekeningen niet meer betalen, of heeft u schulden? De kans bestaat dat deze problemen steeds groter worden. Sommige mensen
durven de post niet meer open te maken. Ze zijn bang voor de volgende aanmaning of belastingaanslag. Heeft u dit soort zorgen? Daar kunt u vaak iets aan doen!
Het Wijkteam kan samen met u bekijken hoe groot uw problemen zijn. Soms helpt het al wanneer iemand de zaken voor u op een rijtje zet. U heeft dan overzicht. U kunt problemen stuk voor stuk oplossen. Dat overzicht is ook nodig als u grotere schulden heeft. Het Wijkteam kan u dan in contact brengen met Stadsring. Dit is een organisatie die mensen helpt om grote schulden op te lossen. Heeft u uw huur een tijd niet betaald, en bent u bang dat u daarom niet meer in uw huis mag blijven wonen? Dan helpt het Wijkteam in het contact met de woningcorporatie.
U kunt informeren bij een informatiepunt van Indebuurt033 of bij het Geldloket.