Wonen, werk en financiën

Een dak boven uw hoofd en een prettige leefomgeving; voldoende geld om van te leven zonder zorgen over de inkomsten; een prettige baan of een andere nuttige besteding van de dag – niet voor iedereen zijn deze zaken vanzelfsprekend. Ze hebben vaak met elkaar te maken, want als u geldzorgen heeft of zorgen over werk, dan geeft dat vaak ook problemen thuis.
Woonproblemen

Een goede woonomgeving is belangrijk. U wilt zich prettig en veilig voelen, thuis en in de buurt. Als dat niet zo is, dan is het goed om hier iets aan te doen. Misschien heeft u last van de buren of heeft u ruzie met hen. Misschien heeft u moeite om uw huishouden op orde te krijgen en weet u niet hoe u alles moet regelen. Het is ook mogelijk dat u problemen heeft met de woningcorporatie, bijvoorbeeld omdat u een huurachterstand heeft.

Hoe groot en lastig uw probleem ook lijkt, niets doen maakt het alleen maar erger. Vraag daarom het Wijkteam om hulp! De medewerker van het Wijkteam komt langs om uw situatie te bespreken. We bekijken met u wat nodig is zodat u de problemen op kunt lossen. We helpen u om orde te scheppen in de chaos als u het overzicht kwijt bent. Of we ondersteunen u als u een gesprek wilt met de woningcorporatie. Misschien heeft u extra hulp nodig in de huishouding, kijk hiervoor bij Zelfstandig leven. Als uw geldproblemen (te) groot zijn geworden of als u zelfs dakloos dreigt te worden, kunnen we samen met u hulp inschakelen van andere organisaties om u verder te helpen. Kijk ook bij Geld en armoede op deze pagina.

Is er thuis sprake van een onveilige of gevaarlijke situatie? Kijk op deze website bij Veiligheid thuis.

Foto moeder met flyer
Weer aan het werk

Wilt u graag weer aan het werk, maar weet u niet waar en hoe u moet starten? Zeker als u al een tijd zonder werk zit, kan het lastig zijn om weer te beginnen. Het Wijkteam kan u de weg wijzen naar de juiste instanties om weer aan het werk te komen.
De gemeente heeft hier ook een belangrijke rol in: zij zorgt voor de uitkeringen en kan u ook helpen om uw kans op werk te vergroten. Op de gemeentewebsite vindt u alle informatie over Werk en uitkering en ook informatie speciaal voor jongeren die werk zoeken.

Veel informatie over werkloosheid en uitkeringen vindt u ook op de website van het UWV.

Vrijwilligerswerk

Als u niet (meer) werkt, maar u wilt wel iets doen voor uw omgeving, dan kunt u vrijwilligerswerk gaan doen. Er zijn altijd vrijwilligers nodig om activiteiten in de buurt te organiseren of te begeleiden. Het Wijkteam kan samen met u bekijken welke activiteiten bij u passen.
Kijk ook op indebuurt033.nl voor een overzicht van vrijwilligersactiviteiten.

Dagbesteding

Als u niet kunt werken of u kunt dit (nog) niet zelfstandig, dan is dagbesteding misschien iets voor u. Op die manier vult u de dag, blijft u in een ritme en zit u niet alleen de hele dag thuis. Er zijn allerlei soorten dagbesteding. U kunt bijvoorbeeld creatief aan de slag en iets maken, of u kunt anderen ontmoeten en samen iets doen. Bij de dagbesteding is er altijd iemand aanwezig om u te begeleiden.

Bent u tussen de 18 en 67 jaar? Dan regelt u de dagbesteding via de gemeente. Kijk hiervoor op de website van de gemeente.

Bent u jonger dan 18 OF ouder dan 67 jaar? Neemt u dan contact op met het Wijkteam. Wij kijken samen met u naar de mogelijkheden voor een goede invulling van de dag.

Foto spelend kind
Financiën en armoede

Als u moeilijk rond kunt komen of u heeft grote geldzorgen en schulden, dan kan het helpen als iemand u hierbij begeleidt. Sommige mensen krijgen hun financiën maar moeilijk op orde en als ze niet uitkijken, raken ze alleen maar dieper in de schulden. Ze durven de post niet meer open te maken, bang voor de volgende aanmaning of belastingaanslag. Heeft u dit soort zorgen? Daar kunt u vaak iets aan doen!

Het Wijkteam kan samen met u bekijken hoe groot uw problemen zijn. Soms helpt het al wanneer iemand de zaken voor u op een rijtje zet. U heeft dan overzicht en kunt problemen stuk voor stuk oplossen. Dat overzicht is ook nodig als u dieper in de schulden zit. Het Wijkteam kan u dan in contact brengen met Stadsring 51, de organisatie die mensen help met schuldsanering. Het Wijkteam helpt ook in het contact met woningcorporaties, op het moment dat huisuitzetting dreigt.

U kunt informeren bij een informatiepunt van Indebuurt033 of bij het Geldloket.

Foto gesprek