Zelfstandig leven

Zelfstandig leven, dat klinkt heel vanzelfsprekend. Sommige mensen hebben echter ondersteuning nodig voor een zelfstandig bestaan. Met enige hulp lukt dat. Veel ouderen of mensen met een beperking krijgen ‘mantelzorg’: hulp van familie, vrienden of buren. U kunt ook huishoudelijke hulp aanvragen, die wordt ingeschakeld via het Wijkteam. Als het nodig is, kunt u een beroep doen op extra hulpmiddelen of u kunt speciale voorzieningen in huis aanvragen.
Huishoudelijke hulp

Wordt het steeds moeilijker om uw huishouden zelf op orde te krijgen? Zijn er dingen die u niet meer zelf kunt? Misschien is er huishoudelijke hulp nodig.

Wij gaan met u in gesprek over uw huishouden. Wat kunt u nog zelf en waar heeft u hulp bij nodig? Samen met u maken we een plan van aanpak. U krijgt niet meteen hulp, het onderzoek en de beslissing duren in totaal een paar weken. Als u huishoudelijke hulp krijgt toegewezen, dan mag u zelf een zorgaanbieder uitzoeken. U heeft keuze uit 12 zorgaanbieders in Amersfoort. Het Wijkteam zorgt ervoor dat de zorgaanbieder de opdracht krijgt. De zorgaanbieder bepaalt hoeveel uren ondersteuning u ontvangt.

Voor huishoudelijke hulp betaalt u een wettelijke eigen bijdrage. Op de website hetcak.nl kunt u uitrekenen hoe hoog uw eigen bijdrage ongeveer is.

Foto gesprek medewerker met oude man
Mantelzorg

Wanneer u zorgt voor iemand in uw omgeving, zoals een partner, kind, vriend, of buurvrouw, dan bent u mantelzorger. Mantelzorg kan van alles zijn: van boodschappen doen of het bijhouden van de administratie tot thuis verplegen en verzorgen. Vaak voelt het logisch om te helpen, maar het is soms ook een zware taak, naast uw eigen gezin, werk en huishouden. Daarom is er hulp en ondersteuning voor mantelzorgers.

Indebuurt033 is het eerste aanspreekpunt voor vragen en advies rond mantelzorg. Uitgebreide informatie voor mantelzorgers en voor mensen die mantelzorg krijgen vindt u via de website van de gemeente.

Sociaal netwerk

Sommige mensen hebben een klein sociaal netwerk, terwijl zo’n netwerk wel belangrijk is. U kunt binnen een netwerk gemakkelijker om hulp vragen als er iets aan de hand is. Op die manier kunt u ook gemakkelijker zelf problemen oplossen als die zich aandienen.

Op Indebuurt033 vindt u meer informatie over activiteiten in de buurt. U kunt zich ook aanmelden om zelf activiteiten te begeleiden.

Foto oudere vrouw op straat
Leven met een beperking

Wie een beperking heeft, kan zorg en ondersteuning krijgen om toch zelfstandig te functioneren. Soms verloopt een aanvraag voor zorgondersteuning via het Wijkteam. De medewerkers van het Wijkteam kunnen u hierover informeren.

Wilt u hulpmiddelen of bijvoorbeeld speciaal vervoer aanvragen? Ook dan kunt u contact opnemen met het Wijkteam.

Persoonlijke verzorging en verpleging vraagt u rechtstreeks aan bij een thuiszorgorganisatie.